Antonia Gómez,

En la impremta de la família Orga, una de les més importants de València en el segle XVIII, una figura destacada va ser Antonia Gómez, filla, esposa i mare d'impressors.

Casada amb l'impressor aragonés José Jaime de Orga va passar a regentar la impremta en quedar-se vídua en 1756, treballant primer a Madrid i després a València, ciutat a la qual va haver de tornar a causa dels deutes contrets pel seu marit per la compra d'unes matrius de fondre lletres.

Antonia i els seus fills van aconseguir establir una nova impremta a València al carrer de la Creu Nova en 1759. Aqueix mateix any, en quedar vacant el lloc de "Impressor de la ciutat " després de la defunció de la vídua d'Antonio Bordazar, va sol·licitar el títol, al·legant posseir una impremta "ben equipada i assortida, amb molts i nous caràcters". Serrano Morales destaca que gràcies a la cura, l'habilitat, i la cura en l'execució de l'art tipogràfic van aconseguir recuperar el prestigi de la seua impremta.

Del seu taller van eixir estampades unes dues-centes setanta obres destacant especialment les "Comèdies" de teatre antic i les "Relacions de successos" gèneres molt populars en la valència del s. XVIII.

L'any 1770 es fan càrrec de la impremta els seus fills José i Tomás de Orga i el nom de la "Vídua de Orga" deixa de figurar en les obres produïdes en el taller familiar.

                     

Marca de la impremta Orga

 

Antonia Gómez en Biblioteca Nacional de España:

BNE - impressores del segle XVIII 

Ressenya històrica en forma de diccionari de les impremtes que han existit a València des de la introducció de l'art tipogràfic a Espanya fins a l'any 1868, amb notícies bio-bibliogràfiques dels principals impressors. Per José Enrique Serrano Morales:

Diccionari impremtes valencianes

Antonia Gómez en Wikipedia: 

Wikipedia: Antonia Gómez de Orga

Antonia Gómez en Viquipèdia:

Viquipèdia: Antonia Gómez de Orga

 

     Arbre genealògic família Orga

 

         

   

Exemples de signatures :  impremta d'Antonia Gómez

 

 

 

 Consultar obres d'Antonia Gómez en BIVALDI 

 

Lletra capital tallers vídua d'Orga