Jerònima Galés, impressora valenciana, va dirigir un dels més importants tallers d'imprenta del sigle XVI.

Va escriure un sonet on reivindicava la seua capacitat per al treball, l'alta qualitat de les seues obres i el valor de la seua experiència professional acumulada; que ella mateixa va imprimir en 1562 en els preliminars de "El llibre de les històries" de Paulo Jovio.

Vídua de l'impressor flamenc Juan de Mey Flandro, es va fer càrrec de la impremta familiar des de l'any 1556. Diversos centenars d'obres van eixir del taller familiar durant la direcció en solitari de Jerònima Galés. Va contraure matrimoni en segones núpcies en 1559 amb Pedro Huete, oficial impressor del seu taller, i almenys tres dels seus sis fills van continuar l'activitat; Felipe Mey, Pedro Patricio Mey i Aurelio Mey, constituint una saga familiar de prestigiosos impressors.

En les seues obres impreses, Jerònima Galés figurava com a "vídua de Juan Mey", "a casa de Juan Mey", "Juan Mey", "Pedro Huete", "vídua de Pedro Huete"; sent un exemple d'invisibilitat de les dones en la vida pública.

Entre els seus clients figuraven les institucions més rellevants, com l'Estudi General (Universitat de València), l'Hospital General, així com els òrgans de govern i administració de la seua època.

Es creu que va morir en 1587.

Actualment la Biblioteca Nacional d'Espanya manté una pàgina dedicada a Jerònima Galés en la seua secció d'Impressores del segle XVI. La Biblioteca Valenciana va editar una obra monogràfica dedicada a l'estudi de "La impressora Jerònima Galés i els Mey" per Rosa M. Gregori Roig, que pot consultar-se en altres obres relacionades de la Biblioteca d'Autors de BIVALDI. La reconeguda Societat Bibliogràfica Valenciana porta per nom: "Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés".

Source: gallica.bnf.fr (BnF)

Rebut autògraf "jo, Jerònima de Mey impressora..."

 

Jerònima Galés a la Biblioteca Nacional d'Espanya:

BNE - impresoras del siglo XVI 

Enllaç a la Societat Bibliogràfica Valenciana "Jerònima Galés":

http://societatbibliograficavalenciana.es/

"La impressora Jerònima Galés i els Mey" per Rosa M. Gregori Roig:

Biblioteca Valenciana C BV-929-GRE

"El soneto de Jerònima Galés" per Rafael Solaz, publicat en "Pasiones Bibliográficas nº. 3":

El soneto de Jerònima Galés, un ejemplar del Libro de las Historias... 1562

 

 

               Calcografia impremta de Jerònima Galés

 

 

 

 

 Consultar obres de Jerònima Galés a BIVALDI 

 

Exemples de signatures del taller tipogràfic de Jerònima Galés